Op weg naar een festival dit jaar? Dan moet je voorbereid zijn. Hier zijn 12 handige tips en hacks op een rijtje.

#1 NEEM EEN POWERBANK MEE

Je wilt niet het grootste deel van je weekend in de rij staan met tienduizend mensen om je lege telefoon op te laden, dus waarom zou je die ophef niet vermijden? USB-batterijladers zijn nu betaalbaar – hoe hoger de milliampere-uur (mAh), hoe sneller het pakket uw toestel zal opladen. Of, duurder zijn zonne-energie laders, die niet opraken zolang je ze kan opladen met zonlicht. In een echt noodgeval zijn opwindbare USB-laders goedkoop en vrolijk.

#2 NEEM EEN OUDE TELEFOON MEE

Je iPhone X kan geweldig zijn, maar de kans is groot dat de batterij op een bepaald moment leeg is. Het zal dan moeilijk zijn om hem het te laden. Ook, als je hem laat vallen, zul je hem nooit meer zien. Graaf dus een oude telefoon uit je oude elektronica box of koop een goedkope die het absolute minimum doet: bellen en sms’en. Als je online moet surfen terwijl je op een festival bent, doe je iets verkeerd.

#3 EEN TENMINSTE ÉÉN GOEDE MAALTIJD PER DAG

De hele dag en  nacht raven kost veel energie, dus zorg ervoor dat je goed eet. Zorg ervoor dat je een stevige maaltijd hebt met koolhydraten erin voordat je de hele nacht op pad gaat om ’s tot ochtends vroeg of laat door te gaan. Neem ook wat mueslirepen mee – ze zijn een goedkoop ontbijt, er is geen melk nodig… En het bespaart je een tientje voor een broodje beenham.

#4 NEEM EEN GROTERE TENT DAN DAT JE NODIG HEBT

Voeg altijd een “persoon” toe aan de grootte van de tent die je meeneemt naar je festival. Als jullie met z’n tweeën zijn, neem dan een driepersoonstent. Waarom? Omdat je al je rugzakken, kleren, eten en andere troep bij je moet hebben, die de ruimte van een extra persoon in beslag neemt.

#5 WEES EEN SLIMME KAMPEERDER

Probeer zo snel mogelijk ter plaatse te komen. Hoe eerder je bent, hoe beter de plek is die je kunt pakken. Maar maak je geen zorgen als je later aankomt – loop gewoon verder naar je camping. Kampeer niet op de bodem van een heuvel (je kunt je voorstellen wat er gebeurt als de regen begint te vallen), en wees voorzichtig dat je niet te dicht bij de Gabba Revival All-Nighter Tent kampeert als je wat wilt gaan slapen. Zorg ervoor dat je niet aan de benedenwindse kant van de toiletten gaat staan, maar kampeer niet te ver weg van de toiletten in geval van nood.

#6 ONTHOUD JE PLAATS

Vergeet niet waar je je tent hebt opgezet en de relatie met het festivalterrein. Zoek een fatsoenlijk oriëntatiepunt: een pad, een toiletgebouw, een groepje gestoorde gekken, alles wat je bekend zal zijn als je om een miljoen uur ’s ochtends weer naar je wiegje wankelen.

#7 PAK GEEN KUSSEN, PAK EEN KUSSENSLOOP!

Je zult moeite hebben om een kussen in je rugzak te passen, dus waarom zou je de moeite nemen? Je hebt toch al genoeg kleren bij je, dus vul de lege kussensloop maar met een mooie trui en voilá, een kussen.

#8 VERBERG WAT DROGE KLEREN ALS JE KAN

Als je rijdt en je neemt een auto naar het festival, laat dan een reserve spijkerbroek en -sokken in de auto achter, zodat je na vier dagen stortregens warm en behaaglijk kunt vertrekken.

#9 VERZEGELBARE BROODZAKJES ZULLEN JE SPULLEN REDDEN

Leg je telefoon, geld en andere waardevolle spullen binnen en sluit ze af! Een levensredder als het festival waar je bij bent op dag één in een moesson verandert.

#10 NATTE DOEKJES ZIJN NU JE BADKAMER

Probeer je niet te wassen of in de rij te staan voor een douche, neem veel natte doekjes mee om je op die manier op te frissen.

#11 MAAK JE EIGEN SUPER LANTAARN

Verlicht uw kampeerruimte door een gewone hoofdlamp vast te binden aan een grote melk- of waterfles – en presto, een DIY kamerlamp.

#12 DEZE ENE SIMPELE REGEL ZAL JE VEEL VERDRIET BESPAREN:

Neem niets mee wat je niet bereid bent te verliezen of te beschadigen.