Als je onlangs een liefde voor trekkingrugzakken hebt ontdekt, is de kans groot dat je overweegt om te investeren in een echt goede rugzak: Het is een essentieel onderdeel van de avonturiers-toolkit, of je nu van plan bent te genieten van een lange dagwandeling of je wilt zware terrein veroveren, je zult een rugzak nodig hebben die bij je lichaamstype past en die zware lasten efficiƫnt en comfortabel kan dragen.

Maar het kiezen van een rugzak kan intimiderend zijn, vooral voor een beginnende koper. Veel producten op de markt zijn tegenwoordig vrij technisch, en alleen al het jargon kan je hoofd doen tollen. Het is dan ook een kwestie van de juiste vragen stellen. We geven je een korte beginners handleiding over hoe je de juiste rugzak moet kiezen, zodat je met een gerust hart op pad kunt gaan.

#1 Bedenk waar je het voor gaat gebruiken

Voordat je in een rugzak investeert, zal je even eerst moeten bedenken wat voor soort excursies je er mee gaat doen. De grootte is een belangrijke overweging.

  • Waar ga je heen?
  • Wanneer ga je?
  • Hoe wordt het weer?
  • Voor hoe lang ga je?
  • Hoeveel neem je mee?
  • Welke uitrusting neem je mee?
  • Welke activiteiten ga je doen?
  • Welk terrein ga ja veroveren?
  • Hoe sterk ben je?

Zoek een rugzak die voldoende ventilatie biedt voor je rug. Zelfs in de winter heb je te maken met vochtigheid, en een goed geventileerde rugzak voorkomt dat er zweet op je rug komt, wat je weer van lichaamswarmte berooft, en het kan ook leiden tot schaafwonden.

#2 Doe wat onderzoek naar de basics

Een andere vroege stap in het kiezen van een rugzak is het vertrouwd raken met een paar basisprincipes van rugzak ontwerp, die uw besluitvormingsproces zullen helpen. Een extern frame laat bijvoorbeeld meer ventilatie toe, maar een intern frame zorgt voor een meer aangepaste pasvorm, het verdeelt de lading beter en weegt het minder.

Er zijn top-loading trekkingrugzakken, rugzakken die je van bovenaf vult. Je hebt ook de mogelijkheid voor een panel-loading rugzak, hier kun je de rugzak via verschillende panelen vullen. Top-loaders wegen iets minder, maar maar een voordeel van paneelladers is dat ze meerdere toegangspunten hebben, waardoor u een bepaald item gemakkelijk kunt terugvinden zonder dat u door al uw spullen hoeft te graven. Meerdere externe zakken kunnen ondertussen nuttig zijn bij het organiseren van je spullen.

Denk er ook aan of je het gemak van een waterreservoir wilt, waarmee u tijdens het wandelen uit een buisje kunt drinken. Om uw mogelijkheden nog verder te beperken, kunt je overwegen hoeveel volume u nodig heeft in uw rugzak. Voor een weeklange backcountry reis, of een winterse reis die een grote uitrusting vereist, overweeg dan een rugzak met 65 tot 70 liter volume of meer. Voor 3-5 nachten, of reizen in warmer weer, zou 50 tot 70 liter moeten werken. Voor een lang weekend kunt u een rugzak van 30 tot 50 liter meenemen.

#3 Kies je dagruzak verstandig

Een rugzak in de buurt van 30 liter bevat al je benodigdheden voor een dagje wandelen, plus snacks, water en een jasje of andere extra kleding. Als je extra’s voor kinderen bij je moet dragen, kunt je voor een 40 liter rugzak kiezen. Bij kleinere dagrugzakken kunt u het harnas meestal niet aanpassen voor een aangepaste pasvorm, dus zorg ervoor dat de rugzak comfortabel past wanneer deze gevuld is. Voor extra flexibiliteit kunt je op zoek gaan naar een rugzak met een waterreservoir en elastische zijvakken voor extra waterflessen.

#4 Bezoek een Outdoor-speciaalzaak

Terwijl het online kopen van een rugzak ongetwijfeld handig is, als het de eerste keer is dat je er een koopt, is een bezoek aan een fysieke winkel enorm nuttig. Je beste kans om een rugzak te vinden die comfortable is en lang meegaat is een Outdoor-speciaalzaak te bezoeken.

Dit geldt vooral voor grotere rugzakken. Outdoor-speciaalzaken verkopen niet alleen de nieuwste spullen op de markt, ze hebben ook medewerkers die getraind zijn om je te helpen de juiste rugzak voor je te kiezen. Deel met het personeelslid de soorten reizen die je maakt of wilt maken en de omgeving waarin je zal bevinden. Dit zal helpen bij het bepalen van de grootte van de rugzak die u moet kopen.

#5 Kies de juiste maat

Als je eenmaal een model hebt gekozen, laat de verkoper je romp opmeten (van de heupen tot de basis van de nek) om de maat te bepalen die je nodig hebt. Houd er rekening mee dat sommige fabrikanten taillebanden en schouderbanden in verschillende maten aanbieden om de pasvorm te verfijnen.

#6 Probeer de rugzak uit met wat gewicht erin

Laat de rugzak met een aantal kilo’s vullen en probeer het dan aan. Vraag het personeelslid om u de juiste volgorde te laten zien voor het aanpassen van de heupriem, heupriemen, schouderbanden, borstriem en lastlifterriemen. Als alle riemen goed vastzitten, controleer dan of de rugzak goed op de schouders en heupen zit. Dit is ook een goed moment om advies te krijgen over hoe u uw spullen goed kunt inpakken om het gewicht effectief te verdelen.

#7 Probeer een gevoel te krijgen van hoe het voor langere periodes zal zitten

Wees niet bang om de rugzak enkele minuten te dragen en in de winkel rond te lopen. Let op hoe het voelt en vraag om hulp als u de verschillende riemen moet aanpassen om de belasting tussen uw schouders en heupen in evenwicht te brengen.

#8 Overweeg welke accessoires je nodig hebt

De accessoires kunnen bestaan uit een regenhoes voor de rugzak, een waterreservoir of extra riemen om de artikelen aan de rugzak vast te maken. Je hoeft je echter geen zorgen te maken over het tegelijkertijd kopen ervan: je kunt altijd op een later tijdstip terugkomen voor de extra’s.

#9 Vergeet de rugzakken voor de kinderen niet.

Wanneer je kinderen mee backpacking neemt, begin dan met een vrij lichte belasting en voeg geleidelijk aan meer gewicht toe als ze het goed aankunnen. In het algemeen kunnen actieve kinderen ongeveer 20 procent van hun lichaamsgewicht dragen. Voor een zeer korte dagwandeling met een extreem lichte belasting kan een kind een frameloze boekentas of rugzak gebruiken. Maar voor een langere excursie met een grotere lading hebben de opkomende avonturiers ook een rugzak nodig met een frame dat het gewicht helpt te dragen en te verdelen.

#10 Probeer het uit in een echte situatie

Je hebt je gloednieuwe rugzak en je wilt het graag uitproberen, maar je eerste avontuur moet niet per se een twee weken durende wandeling zijn. Begin in plaats daarvan met een aantal kortere dagwandelingen om een gevoel te krijgen voor het gewicht, de pasvorm en eventuele problemen zoals schaafwonden. Daarnaast krijg je een grondige voorbereiding op het inpakken, opslaan en hydrateren.